Thursday, August 8, 2019

Cassava Plantation - මඤ්ඤොක්කා වගාව


ලංකාවේ බොහෝ දෙනා අතර ඉතාමත් ජනප්‍රිය ආහාරයක් වන අතර ආර්ථිකමය වශයෙන්ද තරමක් ලාබදායි භෝගයක් ලෙස වගා කිරීම සිදු කල හැකිය. 

වීශේෂයෙන් බටහිර අප්‍රිකාවේ සහ දකුණු ඇමරිකාවේ ලෝකයේ වැඩිපුරම වගා කරන ලද බෝග වලින් එකක් වන්නේ මඤ්ඤොක්කා ය. එය “මනිහෝට් එස්කියුලන්ට්” යන විද්‍යාත්මක නාමයෙන්ද හැඳින්වේ. වාර්තා අනුව නයිජීරියාව ඉහළම නිෂ්පාදකයා ලෙස වාර්තා වන අතර සමස්ත බටහිර අප්‍රිකාවෙන් 40% ක් හිමිකර ගනී. මඤ්ඤොක්කා වගාවේ ඉඩම් සැකසීම හා පළිබෝධ ප්‍රතිකාර කිරීම සංකීර්ණ හෝ තර්ජනාත්මක බවක් පෙනෙන්නට තිබුණද, එය පියවරෙන් පියවර සරල පියවරක් වන අතර, මෙම ලිපියෙන් මෙම අල වර්ග වගා කිරීමේ ඔබේ මෙහෙවරට සාර්ථක ප්‍රගතියක් ගෙන දෙන ඉහල ප්‍රතිපල ලබා ගැනීමේ ක්‍රියා පටිපාටි හරහා ඔබව ගෙන යන්නෙමි. 

මඤ්ඤොක්කා භාවිතය

බොහෝ ප්‍රයෝජන සහ පෝෂණ ප්‍රතිලාභ ඇත. ඇත්ත වශයෙන්ම, බොහෝ අප්‍රිකානු රටවල සහ ආසියාතික රටවල ප්‍රධාන ආහාරයක් වශයෙන් භාවිතා වේ. මෙය ඔවුන්ගේ දෛනික ආහාර වේලෙන් 60% ක් පමණ වන බව පැහැදිලිව පෙන්නුම් කරයි. පහත දැක්වෙන්නේ මඤ්ඤොක්කා වල ප්‍රයෝජන කිහිපයකි. 
  • ප්‍රධාන ආහාරයක් ලෙස. 
  • Alcohol හෙවත්ම මත්පැන් සෑදීමේදී
  • සත්ව ආහාර වල අමුද්‍රව්‍යයක් ලෙස.

මඤ්ඤොක්කා ප්‍රධාන වර්ග දෙකකට වර්ග කළ හැකිය, එකක් “කටුක මනිහෝට්” ලෙස හැඳින්වෙන කටුක රසයක් සහ “සීනි මනිහෝට්” ලෙස හඳුන්වන රසයෙන් පැණි රසයක් ඇත. මෙම ප්‍රභේද දෙකම එකම ශිල්පීය ක්‍රම භාවිතයෙන් වගා කළ හැකි බව පැහැදිලිව ඔප්පු වී තිබේ.

මඤ්ඤොක්කා වල වාසි

ලෝකයේ බොහෝ ප්‍රදේශ මඤ්ඤොක්කා වගා කරන්නේ ඇයිද යන්න ගැන සැකයක් නැත. අපනයනය සහ ආදායම් එකතු කිරීම සඳහා පමණක් නොව, පෝෂණ අරමුණු සඳහා ද වේ. බෝගයට බොහෝ වාසි ඇත.  හෘදයාබාධ ඇතිවීමට හේතුව කිරීටක ධමනි තුළ කොලෙස්ටරෝල් අන්තර්ගත වීමයි. මේවා නාල වල අවහිරතාවයක් ඇති කරයි, එබැවින් රුධිර ප්රවාහය අඩු කරයි. මෙම තත්වය යටතේ පුද්ගලයෙකු හෘදයාබාධයකින් පෙළෙන්නට පුළුවන. ඔබේ රුධිර වාහිනී වලින් කොලෙස්ටරෝල් තැන්පත් කිරීම පිරිසිදු කළ හැකි ඛනිජ අන්තර්ගතයක් මඤ්ඤොක්කා සතුව ඇත. එය ආහාර ජීර්ණ පද්ධතියට සහ වකුගඩු පද්ධතියට ද උපකාරී වේ.

භූමිය සකස් කිරීම සහ පාරිසරික තත්ත්වයන්
       
මඤ්ඤොක්කා පැළ ඕනෑම වර්ගයක පසක නොනැසී පැවතිය හැකි නමුත් ප්‍රශස්ත වර්ධනයක් ඇති කරන වඩාත් හිතකර වන්නේ වැලි සහ ලෝම පසයි. මෙයට හේතුව පාංශු වර්ග දෙකෙහි ඉහළ, තෙතමනය ගබඩා කිරීමේ ධාරිතාව සහ කසාවා අල සහ කොළ සඳහා අවශ්‍ය පෝෂ්‍ය පදාර්ථ ඇතිකමයි. 

මෙම බෝගය ආම්ලික පසෙහි හොඳින් වර්ධනය වේ. PH පරාසය 4 - 6.8. අධික ලෙස ක්ෂාරීය භූමිය අනවශ්‍ය හානියක් හා ඒවායේ නිෂ්පාදන ඇතුළු ශාක කෙරෙහි බලපෑම් ඇති කළ හැකි බවයි. එමනිසා, මෙය සිදුවීම වැළැක්වීම සඳහා ගොවීන් ආම්ලික අන්තර්ගතය සඳහා තම ක්ෂේත්‍ර පරීක්ෂා කරති. ඔවුන්ගේ ඉඩම්වල ඇති ආම්ලික පරාසය කුමක්දැයි දැන ගැනීමට ඔවුන් උනන්දුවක් දක්වයි. PH පරිමාණ කියවීම, ලිට්මස් කඩදාසි යනාදිය පරික්ෂා කරන ගොවීන්, ක්ෂාරවල ප්‍රතිශතය පහත වැටෙන පරිදි ඔවුන්ගේ කෙත්වලට අවශ්‍ය පරිදි  හුණු යෙදීම සිදු කරයි. හුණු  වල අම්ලය අඩංගු බැවින් ඔවුන්ගේ ක්ෂේත්‍රයේ ක්ෂාරීය තත්වය නියාමනය කිරීම සඳහා මෙය සිදු කෙරේ.

කන්නය අවසානයේ හොඳින් අස්වැන්න නෙළීමේ ප්‍රධාන සාධකය වන්නේ උෂ්ණත්වයයි. උෂ්ණත්ව පරාසය සෙල්සියස් අංශක 27- 39 අතර වන විට මඤ්ඤොක්කා හොඳින් වැඩේ. මෙම වර්ධනයට උණුසුම් වායුගෝලීය තත්ත්වය සහ තෙතමනය සහිත දේශගුණය සමඟ සහාය විය හැකිය. 

දඩු කැබලි සිටුවීමට පෙර, පෙර ගොවිතැන් සමයේ වල් පැලෑටි සම්පූර්ණයෙන්ම පිට්ටනියෙන් ඉවත් කළ යුතුය. මෙය බොහෝ දුරට සිදු කරනුයේ සෑම දෙයක්ම ඉවත් වී ඇති බව සහතික කිරීම සඳහා ක්ෂේත්‍රය දෙවරක් හෝ තුන් වරක් සීසෑමෙනි. ක්ෂේත්‍රයට එකතු කරන ලද හුණු ප්‍රමාණය සමහර ප්‍රදේශවල හෙක්ටයාරයකට කිලෝග්‍රෑම් 5.5 ක් පමණ යැයි ඇස්තමේන්තු කළ හැකි නම්, ශාක අතර නිර්දේශිත පරතරය මීටර් 1 කි.

Cassava Plantation 2 - මඤ්ඤොක්කා වගාව 2 .....

No comments:

Post a Comment

Archived Posts