Monday, December 2, 2019

පැපොල් වගාව

පැපොල් වලට පෝෂණමය වශයෙන් පමණක් නොව වෛද්‍ය අංශවලින්ද බොහෝ වාසි ඇත. පැපොල් මෙක්සිකෝව, කොස්ටාරිකා, ඉන්දියාව, ශ්‍රී ලංකාව සහ බොහෝ ආසියානු රටවල බහුලව වගා කෙරේ.
පැපොල් සිටුවීම පෙනෙන තරම් සංකීර්ණ හා අපහසු ක්‍රියාවලියක් නොවේ. වර්ෂයේ ඕනෑම වේලාවක ගස් වගා කළ හැකි නමුත් ඔබට සාපේක්ෂව ඉහළ අස්වැන්නක් ලබා දෙන ප්‍රශස්ත නිරවද්‍ය සෘතුද ඇත.

පැපොල් "පළතුරු" මෙන්ම "එළවළු" ලෙසද භාවිතා කළ හැකිය.

පැපොල් වල සෞඛ්‍ය ප්‍රතිලාභ
පැපොල් වල පෝෂණ සංයුතිය පහත දැක්වේ.

පෝෂක
සංයුතිය
Water
90.8 g
Energy
32.8 k cal
Protein
0.6 g
Fat
0.1 g
Carbohydrates
7.2 g
Calcium
17.0 mg
Phosphorus
13.0 mg
Iron
0.5 mg
Carotene
666.0 g
Vitamin C
57.0 g

පැපොල් හොඳ ඖෂධයක් ලෙස හැදින්වෙන අතර පහත සදහන් බොහොමයක් රෝග සදහා භාවිත කල හැකිය.

  •    විවිධ වර්ගයේ පිළිකා
  •    ගැස්ට්රයිටිස්
  •    මල බද්ධයට (තන්තු වලින් පොහොසත් නිසා
  •    විටමින් ඌනතාවය


වගාව සදහා ඉඩම් සකස් කිරීම සහ සුදුසු පාරිසරික තත්වයන්

ඉඩම් සැකසීමේදී ගොවියා බීජ හෝ පැල සිටුවීමට පෙර කෙත හොඳින් සූදානම් කර ඇති බවට සහතික විය යුතුය. සිටුවීමට පෙර ගොවිතැන් සමයේ, සියලුම වල් පැලෑටි හා අවශේෂ කෙතේ සිට ප්‍රවේශමෙන් ඉවත් කළ යුතුය. විකල්පයක් ලෙස, සමහර ගොවීන් අළු පොහොර ලෙස භාවිතා කරන බැවින් භූමියේ සාරවත් බව වැඩි කරන අපද්‍රව්‍ය පුළුස්සා දමයි. වල් පැලෑටි ඉවත් කිරීමෙන් පසු ගොවියාගේ ඊළඟ පියවර වන්නේ පාත්ති සෑදීම ආරම්භ කිරීමයි. මේවා ප්‍රවේශමෙන් සාදා ඇත්තේ ජලාපවහන පද්ධතියකින්  වන අතර ජලය ස්වභාවිකව ගලා යා යුතුය. ඉහළ තෙතමනයක් කරන ලද පසෙහි වගා කරන ලද පැපොල් එතරම් රසවත් නොවේ, මන්ද පැපොල් වල පැණි රස ජලය සමග දිය වේ.

ශාක අතර නිවැරදි පරතරය 
ඔබ භාවිතා කරන විවිධත්වය අනුව ශාක අතර සාමාන්‍ය සම්මත පරතරය අඩි 10 සිට 20 දක්වා වේ. මෙහි සංකල්පය නම් ශාක වලට බාධාවකින් තොරව කොළ වැඩීමට ප්‍රමාණවත් ඉඩක් තිබිය යුතු අතර හිරු එළිය වෙනත් ශාක වලින් ආවරණය නොවිය යුතුය.


වැලි සහ ඇලෙන සුළු මැටි පස හැර ඕනෑම වර්ගයක පසෙහි බීජ ප්‍රරෝහණය කළ හැකිය. පාත්ති සැකසීමේදී, ශාකයේ මුල අසල ජලය එක්රැස් වීම වැළැක්වීම සඳහා ශාකයක සිට අදාළ ජලාපවහන මාර්ග දක්වා බෑවුමක් සෑදීම වඩාත් ප්‍රයෝගික වේ.
වසර තුළදී ක්ෂේත්‍රය අධික සුළං තත්ත්වයකට නිරාවරණය වුවහොත්, පැපොල් වල ඉතා දුර්වල කදක් ඇති බැවින් සුළඟට කඩා වැටීම් විය හැකිය. තද සුළඟින් වගාව ආරක්ෂා කර ගැනීම සඳහා ගස්ලබු වගාව වටා සුළං බිඳීම්යනුවෙන් හැඳින්වෙන ගස් වර්ග වගා කිරීම සුදුසුය.

සාමාන්‍ය ආර්ද්‍රතා තත්වයන් සමඟ උෂ්ණත්ව පරාසය සෙල්සියස් අංශක 25-35 අතර වන විට පැපොල් පැල ප්‍රශස්ත වේගයකින් වර්ධනය වේ. පසෙහි ඇති තෙතමනය මෙන්ම අඩු උෂ්ණත්වය නිසාද පලතුරු තුළ පරිවෘත්තීය ප්‍රතික්‍රියා අඩු වන අතර රසවත් බව අඩු වේ.


පැපොල් ප්‍රචාරණය


බොහෝ ප්‍රචාරණ ක්‍රම තිබුණත්. පැපොල් මූලික වශයෙන් බීජ වලින් ප්රචාරණය වේ. ප්රචාරණය කිරීම සඳහා සෞඛ්ය සම්පන්න පැපොල් ගසේ බීජ භාවිතා කරන්න. බීජ නිස්සාරණය කිරීම සඳහා ඉදුණු, ලා කොළ හෝ කහ පලතුරු තෝරාගන්න. බීජ පසුව සාමාන්‍ය ජලයෙන් සෝදා වියළීමට ඉඩ දෙන්න. මෙම බීජ ඔබට අවශ්‍ය පරිදි පැපොල් පැල ප්‍රචාරණය කිරීමට ප්‍රමාණවත් වේ.

ප්‍රචාරණය සදහා බිජ ලබාගැනීමට මෙවැනි ඉදුණු පලතුරු සුදුසුය.











No comments:

Post a Comment

Archived Posts