පැපොල් වර්ග
ලෝකයේ සෑම කලාපයම පාහේ දක්නට ලැබෙන පැපොල් වර්ග අතර,
ඒවායින් සමහරක් පොදු වන අතර වෙළඳපොළට
නායකත්වය දෙයි
- මෙක්සිකානු රතු / කහ පැපොල්
- හවායි සන්රයිස් / සන්සෙට් පැපොල්
- බෙටිනා පැපොල්
- ගිනියා ගෝල්ඩ් පැපොල්
- හෝර්ටස් ගෝල්ඩ් පැපොල්
- කමියා පැපොල්
- කපෝහෝ පැපොල්
- පීටර්සන් පැපොල්
මෙක්සිකානු සහ හවායි පැපොල් යනු මේ මොහොතේ මෙන්ම දකුණු
ආසියානු කලාපයේ වඩාත් සුලභ ප්රභේද වේ.
පැපොල් වගා කිරීමට හොඳම කාලය කුමක්ද?
පැපොල් වර්ෂය පුරා වගා කළ හැකිය. කෙසේ වෙතත්, වතුකරයට අඩු පළිබෝධ සහ රෝග ගැටළු ඇති වැවිලි සඳහා විද්යාත්මකව
ඔප්පු කරන ලද කාල වකවානු ඇත. එබැවින් මෙම කාල වකවානු වල වගා කිරීමෙන් ඔබට වඩා හොඳ
අස්වැන්නක් ලබා දිය හැකිය. පැපොල් රෝපණය කළ හැකි කාර්තු තුනක් (3) ඇත.
- වසන්ත සමයේදී, පෙබරවාරි සහ මාර්තු අතර.
- ජුනි සහ ජූලි අතර මෝසම් සමය.
- ඔක්තෝබර් සහ නොවැම්බර් අතර සරත් සමයේදී.
ශීත කාලයේදී සිටුවීමට නිර්දේශ නොකරයි. නමුත් දකුණු
ආසියානු රටවල ශීත කාලයේදී සැලකිය යුතු උෂ්ණත්ව පහත වැටීමක් සිදු නොවන අතර එම නිසා
අවුරුද්දේ ඕනෑම වේලාවක පැපොල් වගා කළ හැකිය.
පොහොර යෙදීම
ස්ථාවර වර්ධනයක් සඳහා ශාකවලට පෝෂණය හා සුදුසු කාබනික ද්රව්ය
අවශ්ය වේ. පොහොර වෙනුවෙන් හුදෙක් එළදෙනුන්, එළුවන්, ඌරන් වැනි සතුන්ගේ අපද්රව්ය හෝ රසායනික පොහොර ඔබට
භාවිතා කළ හැකිය. බෝගයේ වර්ධනයට හා ශක්තියට බෝරෝන්, මැග්නීසියම්, පොටෑසියම්, පොස්පරස්, කැල්සියම් වැනි පෝෂණ හා ඛනිජ අන්තර්ගතයන් අත්යවශ්ය වේ.
පොහොර ශාකයේ මූලයට ආසන්නව, වළක් කැපීමෙන් හෝ වෙනත් සුදුසු විධිවිධානයක් මගින් යෙදිය
හැකිය.
යථාර්ථවාදීව ගත් කල, සිටුවීමේ සිට
මල් නිපදවීමට පටන් ගන්නා ස්ථානය දක්වා අවම වශයෙන් මාස පහක් ගතවේ. ශක්තිමත් හා සෞඛ්ය
සම්පන්න ශාකයක් තැනීම සඳහා පොහොර නිතර නිතර යෙදිය යුතුය. පොහොරවල ප්රධාන
අන්තර්ගතය වන්නේ ශක්තිමත් පටකයක් සාදන නයිට්රජන්, ශාක සෛල බිත්ති
සදහා පොස්පරස් සහ පොටෑසියම් ය. වාර්ෂිකව එක් ශාකයක් පිළිවෙලින් නයිට්රජන් ග්රෑම්
400, පොස්පරස් ග්රෑම් 250 සහ පොටෑසියම්
ග්රෑම් 400, යන මාත්රාවක් ගනී. නිසි ජල සැපයුමක් සමග පොහොර යෙදීම කළ
යුතු බව සැමවිටම මතක තබා ගන්න.
පැපොල් වගාවේ බෝරෝන් සහ කැල්සියම් වැදගත් කාර්යභාරයක්
ඉටු කරයි, මෙම ඛනිජ ප්රමාණවත් නොවන්නේ නම් පැපොල් අස්වැන්න නාස්ති
විය හැකිය.
පළිබෝධ සහ රෝග
වෙනත් ඕනෑම බෝගයක් මෙන් පැපොල් පැලද රෝග රැසකට මුහුණ
දෙයි. පළිබෝධ සහ කෘමීන් ඒවායින් සමහරක් අතර වේ. ශාක වලට පහර දෙන සමහර පොදු පළිබෝධ
සහ කෘමීන් වන්නේ, කඳ සිදුරු, කුඩිත්තන් සහ පිටිමකුණා
ය. පළිබෝධකයන් හා කෘමීන් ආරම්භයේදීම පාලනය නොකළහොත් රෝග පැතිරීමටද ඉඩ ඇත. බොහෝ විට නිවසේ සාදාගත හැකි කාබනික කෘමිනාශක මගින් එම කෘමින් පාලනය සදහා සාර්ථක ප්රතිපල අත්කරගත හැක.
පිටිමකුණා |
රෝග සඳහා ප්රතිකාර
ශාකවලට ප්රතිකාර කිරීම නොසලකා හැරීම අප්රසන්න ප්රතිපලවලට
හේතු විය හැක. රෝගය පැතිර යාම නැවත්වීම සදහා රෝගයේ ආරම්භයේ දී ගත යුතු ක්රියාමාර්ග
කිහිපයක් තිබේ.
- රෝගී ශාක විනාශ කිරීම (පිළිස්සීම).
- වගා හිතකාමී කුහුඹුවන් වැනි ස්වාභාවික සතුරන් / විලෝපිකයන් හඳුන්වා දීම.
- අධිවේගී ජල ප්රවාහයෙන් සේදීම.
- බෑග් භාවිතා කරමින් අස්වැන්න ආවරණය කරන්න.
- සබන් වතුර ඉසින්න.
- සුදුසු රසායනික ද්රව්ය භාවිතා කරන්න.
මෙම රසායනික ද්රව්ය රටින් රටට වෙනස් වේ. එබැවින්
රසායනික ද්රව්ය / විෂ ඉසීමට පෙර වෘත්තිකයන්ගෙන් උපදෙස් ලබා ගැනීම සුදුසුය.
අස්වැන්න නෙලීම
අස්වැන්න නෙළන කාලය හැර වෙන කිසිවක් ගොවියෙකුට සතුටු
නොවේ. පැපොල් සම්පූර්ණයෙන්ම හෝ අඩක් ඉදෙන තුරු ගස මත ඉතිරි වේ. සුදුසු අස්වැන්න
නෙළන කාලය පැමිණි විට, පැපොල් පරෙස්සමින් උදුරාගෙන බර, ප්රමාණය හා වර්ණය අනුව වර්ග කරනු ලැබේ. පැපොල් වල වර්ණය
කොළ සිට ලා කොළ හෝ කහ/තැබිලි දක්වා වෙනස් වන විට පලතුරුවල සූදානම දැනගත හැකිය. කහ
පැහැය වැඩි වන තරමට එය නෙළා ගැනීමට සූදානම්ය. පලතුරු පහසුවෙන් විනාශ වීමට හැකි බැවින්
ඒවා ඇසුරුම් කිරීමේදී නිසි සැලකිල්ලක් දැක්විය යුතුය.
ගෝලීය වෙළඳපල මිල සහ ශ්රේණිගත කිරීම්
පැපොල් වගා කරනු ලබන්නේ ප්රධාන වශයෙන් ගෘහස්ථ පරිභෝජනය
සහ වාණිජ අපනයනය සඳහා ය. වාර්තාවලට අනුව විශාල පැපොල් පෙට්ටියකට යුරෝ 6 ක පමණ මුදලක් ගෙවනු ලබන අතර වන අතර කුඩා ප්රමාණයේ පෙට්ටියකට යූරෝ 4 බැගින් වන අතර පැපොල් දෙකක් (2) යුරෝ 1 බැගින් වේ. සාමාන්යයෙන් පැපොල් ටොන් පනස් දහසකට (50,000) වැඩි ප්රමාණයක්
යුරෝපීය රටවලට අපනයනය කරන අතර දකුණු ආසියානු රටවල කිලෝ 1 ක මිල සාමාන්යයෙන් ඇමරිකානු ඩොලර් 0.25 සිට 0.5 දක්වා වේ.
මෙසේ ගත් කල වානිජමය බෝගයක් ලෙස අපනයනය සදහා පැපොල් වගා
කිරීම වඩාත් ලාබදයික විය හැකිය.
ස්තූතියි ...
No comments:
Post a Comment